2 manieren om illustraties te gebruiken om uw merk te onderscheiden

Door illustraties te gebruiken op uw bedrijfspagina of merkgerelateerde uitingen kan de klant uw bedrijf beter herkennen en het waard vinden om u te onthouden. Illustratie heeft vele voordelen en is niet gelimiteerd aan een bepaald medium of gebruik. Goede illustraties kunnen op verscheidende manieren gebruikt worden die afhangen van het bedrijf dat deze inzet. Illustraties kunnen uw boodschap of product verrijken door visuele aantrekkingskracht en u uniek maken in de markt. Dat gezegd hebbende zijn hier twee manieren om illustraties te gebruiken om uw merk te onderscheiden.

1. Voorkom een identiteitscrisis met een eigen Logo

Een logo is een symbool of grafische uiting die met een bedrijf geassocieerd wordt. We onderscheiden een beeldmerkt en een woordmerk. Zo is bijvoorbeeld het beeldmerk van Puma ook het gelijknamige dier, de poema. Er zijn ook bedrijven die geen illustratie in hun logo hebben maar enkel een grafische tekst als woordmerk hebben, bijvoorbeeld de Hema.

Een effectief logo zorgt voor herkenning bij de klant zonder dat veel details nodig zijn. Kijk bijvoorbeeld naar bekende merken als Nike, en u ziet dat eenvoud er voor zorgt dat mensen het logo onthouden. Er zijn verschillende redenen waarom men een logo laat ontwerpen. Misschien richt u een nieuw bedrijf op, introduceert u een nieuwe product of dienst, veranderd u de naam van het bedrijf, vind u het oude logo niet meer bij deze tijd passen, wilt u herkenbaarder zijn of wellicht is de aard van uw bedrijf veranderd. Wat de reden ook is, het hebben van een goed logo kan veel waarde aan uw merk toevoegen.

Onderstaand logo maakte ik voor het 50-jarige bestaan van zorginstelling Alerimus.
Er is gebruik gemaakt van het huidige logo om herkenning op te roepen bij de klant en er zijn gouden elementen toegevoegd om de jubileum in de zorg te vieren.

2. Gebruik eigen iconen op uw website

Iconen zorgen voor een strak uiterlijk van de verschillende items op uw website, zoals een navigatie menu of functieknop. Goede iconen hebben weinig details, zodat het gelijk duidelijk is wat het icoontje voorstelt. Iconen worden vaak eenvoudig vormgegeven met maar twee kleuren, waardoor ze goed zichtbaar zijn op een klein formaat, zoals op een smartphone.

Het belangrijkste: iconen maken het navigeren van uw website makkelijker voor de gebruiker. Bekijk maar eens hoe moeilijk het zou zijn om websites te navigeren zonder iconen:

facebook-zonder-iconen
Facebook: Beetje ’n kale boel zonder iconen, of niet?

Iconen worden vaak alleen op websites gebruikt, maar u kunt ze ook gebruiken om een (powerpoint)presentatie duidelijker te maken voor het publiek en uw eigen beeldtaal verder door te voeren.

In opdracht van de firma HW Wonen maakte ik zo’n reeks iconen. Deze werden gebruikt om aan ouderen te laten zien waar de sociale voorzieningen in hun omgeving zijn. De iconen zijn gemaakt in een vectorprogramma, waardoor de iconen scherp geschaald kunnen worden naar alle willekeurige groottes, zodat slechtziende ouderen de presentatie ook goed kunnen volgen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close