Advies

4 tips om zonder grafische kennis een flyer te maken voor uw bedrijf

Reclame moet er professioneel uit zien. Een grafisch ontwerper is daarin onmisbaar. Toch doen zich situaties voor waarin een bedrijf tijdelijk geen budget beschikbaar heeft om een grafisch ontwerper in te huren. Neem bijvoorbeeld startende bedrijven of een kleine stichting. Zij zullen vaak zelf proberen om flyers en posters te ontwerpen.

..En lopen dan tegen allemaal problemen aan.

U wilt zelf een flyer ontwerpen. Maar u weet niets van lastige grafische programma’s als Adobe Photoshop of Indesign. Op uw Microsoft laptop staat alleen het Office pakket en afbeeldingen haalt u van Google. Sterker nog: als u een afbeelding wilt bewerken, plakt u het in MS Paint – een programma waarbij menige ontwerper zich achter de oren krabt en afvraagt: bestáat dat nog?

Herkent u zich hierin? Geen nood. In dit artikel geef ik als professional vier tips weg om u te helpen om zonder grafisch programma een flyer te maken!

Als u er toch niet helemaal uit komt, kunt u mij altijd inhuren voor het ontwerpen van uw drukwerk. Ik ben beschikbaar voor freelance opdrachten en gespecialiseerd in illustraties maken op maat, beeldbewerking en desktoppublishing.

Neem contact met me op via: info@annevree.com


anne-vree-illustration-twijfel-over-papierformaatpng-01

1. Bepaal altijd eerst het formaat van de flyer en wat u wilt vertellen.

Bepaal voordat u begint, wat u op de flyer wilt hebben en hoeveel ruimte u daarvoor nodig heeft. Aan de hand daarvan bepaalt u het formaat van het bestand. Als u alles zelf wilt printen, kunt u eigenlijk niet groter gaan dan A5 formaat (14,8 bij 21 cm). Dat is de helft van een standaard printer papiertje.

Vervolgens maakt u een bestand op de grootte die u wilt hebben in uw programma naar keuze. Ik neem even aan dat u het Office pakket gebruikt.

Het formaat instellen in Powerpoint
In Powerpoint kunt u het formaat instellen door in het menu te kiezen voor:
Ontwerp -> Diagrootte (staat rechts in de hoek) -> pagina instelling.

Vervolgens stelt u het formaat in op A5 + afloop: 16,28 cm x 22,48 cm.

(Het formaat van een schoongesneden A5 Flyer is 14,8 bij 21 cm. Maar, omdat u na het afdrukken van uw flyer de witte papier-randen gaat wegsnijden, houdt u rekening met een afloop.)

Download mijn Powerpoint Templates met snijtekens
Om uw flyer professioneel schoon te kunnen snijden, heeft u snijtekens nodig. Men voegt doorgaans snijtekens toe in een professioneel ontwerpprogamma (zoals Adobe indesign).

Powerpoint is geen professioneel ontwerpprogramma, maar na wat aanpassingen kan u als leek er toch mee aan de slag.

Speciaal voor dit artikel maakte ik twee standaard Powerpoint templates waar ik snijtekens in heb gezet. De templates zijn gemaakt voor mensen die geen ontwerpprogramma hebben, maar wél willen ontwerpen. Als u op de onderstaande linkjes klikt, kunt u de templates downloaden en de flyer gaan ontwerpen.

A5 formaat Template Visitekaartje Template

illustratie bij artikel zelf flyer maken 2-01

2. Gebruik de juiste resolutie voor afbeeldingen, gebruik niet te veel lettertypes en steel geen afbeeldingen van ontwerpers!

Gebruik maximaal twee lettertypes voor de tekst. Als u meer dan twee lettertypes gebruikt, wordt het resultaat al gauw rommelig.

Rechtenvrije lettertypes die commercieel gebruikt mogen worden, kunt u downloaden op: https://www.fontsquirrel.com/

Gebruik de juiste resolutie:
Zorg er voor dat de resolutie van de afbeeldingsbestanden die u gebruikt ten minste groter is dan 1748 x 2480 pixels, als u ze als achtergrond wilt gebruiken op een A5 formaat.

U kunt de resolutie van een afbeelding zien door naar de eigenschappen te gaan.

Als u een afbeelding heeft opgeslagen, klikt u op het bestand met uw rechtermuisknop. Kies “eigenschappen”. Vervolgens ziet u de resolutie staan. Vaak hebben afbeeldingen met een lage resolutie ook een kleinere grootte (KB vs MB). Een goede vuistregel is om afbeeldingen te gebruiken die ten minste een paar MB groot zijn (minstens 1 tot 3 MB).

U kunt grote afbeeldingen wél kleiner schalen, maar kleine afbeeldingen níet groter schalen dan de aangegeven resolutie van de afbeelding. Doet u dit wel dan wordt uw ontwerp pixelig. Er komen dan hokjes op uw ontwerp. Een pixelig ontwerp ziet er vergeleken met een hoge resolutie níet professioneel uit en moet ten alle tijden voorkomen worden.

Ter illustratie eén van de werken die ik maakte in opdracht met een goede resolutie en een lage resolutie.

illustratie bij artikel zelf flyer maken -pixels-01

Steel geen afbeeldingen van ontwerpers.

Hoe vind u die “grote” afbeeldingen van 3 MB of groter? Niet bij Google afbeeldingen!

Google afbeeldingen zijn niet geschikt voor uw flyer om twee redenen:

1. De afbeeldingen zijn voorzien van copyright. Het is strafbaar om andermans afbeeldingen commercieel te gebruiken ofwel te publiceren zonder toestemming en passende vergoeding.

2. Het is u vast opgevallen dat als u op Google afbeeldingen zoekt, de afbeeldingen vaak een lage resolutie hebben en pixelig zijn.

U moet zelf afbeeldingen gaan maken of op zoek gaan naar rechtenvrije afbeeldingen. Dit zijn afbeeldingen waarbij de fotografen toestemming hebben gegeven dat bedrijven ze mogen gebruiken voor commerciële doeleinden.

Dit soort rechtenvrije afbeeldingen staan bijvoorbeeld op websites die zich specialiseren in rechtenvrij beeld. Bijvoorbeeld: https://www.pexels.com/

Kunt u geen afbeelding vinden of zelf maken? Dan kunt u alsnog overwegen om een stockfoto te kopen of een illustrator in te huren om het geschikte beeld te maken.

illustratie bij artikel zelf flyer maken 3-01

3. Klaar om te verspreiden? Sla uw ontwerp altijd op als een PDF bestand!

Als u het ontwerp in een Office programma hebt gemaakt, moet u goed opletten. Sla uw ontwerp altijd op als PDF voor drukwerk. Het Office pakket is niet bedoeld om mee te ontwerpen. De programma’s hebben de vervelende eigenschap dat afbeeldingen kunnen verschuiven en lettertypes kunnen veranderen als ze op een andere computer geopend worden (die dat lettertype niet geïnstalleerd heeft). Om dit te voorkomen slaat u het ontwerp op als een PDF bestand. Dit zorgt dat uw flyer er op elke computer hetzelfde uitziet zoals u bedoeld heeft.

illustratie bij artikel zelf flyer maken 4-01

4. Geef uw ontwerp een afloop en gebruik snijtekens om uw ontwerp schoon te snijden voor een mooi resultaat.

Het is tijd om de flyer af te drukken en af te werken. Ik raad u aan om wat budget beschikbaar te maken en naar een drukkerij te stappen. Het resultaat zal vele malen professioneler zijn dan als u het zelf print op de printer op zolder. Loop een drukkerij binnen, vraag verschillende papiersoorten op en laat u adviseren. Heeft u echt geen idee welk papiersoort de beste is? Kies dan voor 150 grams MC papier. Dit is een wat dikker, glanzende papiersoort die vaak gebruikt wordt bij flyers.

Heeft uw ontwerp spoed, is er echt geen budget.. dan kunt u het proberen om het ontwerp zelf uit te printen. Zorg dan dat het ontwerp voorzien is van snijtekens en een afloop!

Printers kunnen niet randloos afdrukken. Er zal dus altijd een witte rand om uw ontwerp heen komen. De oplossing is om het ontwerp afloop en snijtekens te geven. Afloop is een extra stukje bedrukking buiten het bedoelde formaat om bij het schoonsnijden witte randen te voorkomen. Zorg dat uw ontwerp iets breder en langer is dan het uiteindelijk moet worden en zet tekst niet dicht bij de rand neer.

Exporteer uw ontwerp als pdf en plaats het bestand in de aangeleverde powerpoint templates. Verdwijnen de snijtekens als u uw afbeelding er overheen zet? Zorg dat de snijtekens zichtbaar zijn. Haal ze weer naar voren door uw afbeelding ‘naar achteren’ te sturen. Dit doet u door op de afbeelding te klikken met uw rechtermuisknop en te kiezen voor Volgorde -> Naar achteren verplaatsen.

illustratie bij artikel zelf flyer maken - naar achteren-01

Als u de snijtekens uit mijn Powerpoint template gebruikt, zorg dan dat u deze niet verschuift. Gebeurd dat per ongeluk wel, zet ze dan goed terug. De snijtekens zijn in dit geval een transparant bestand die even groot is als de pagina (16,28 cm x 22,48 cm.)

Staan de zwarte streepjes in de hoeken? Dan staan ze goed:

illustratie bij artikel zelf flyer maken - snijtekens-01

Vervolgens kunt u de folder afdrukken en de snijtekens gebruiken om de flyer schoon te snijden.

In dit filmpje toon ik hoe u zelf kunt schoonsnijden zonder professionele snijmachine:

Ik wens u veel succes met het maken van uw eerste flyer!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close