Buiten landschap tekenen

Ik teken graag na op locatie, om mijn omgeving te ontdekken en mijn blik met je te delen. Scroll naar onderen voor de foto’s. Eerst houd ik een betoog.

En plein air. Oftewel: Buiten schilderen wat men ziet. Ik ben er dol op. Ik zie het als een vorm van mindfullness. Plein Air verbindt onderwerp, kunstenaar, toeschouwer en kunstwerk tot een vier-eenheid.

Voorbijgangers zien het live tekenen als een soort performance art, ik ben dan als kunstenaar één met het kunstwerk. Het kunstwerk, een 2D weergave van de omgeving, is te verifiëren en authentiek. Het is voor iedereen duidelijk dat ík dat werk maak.

Waarom is dat juist anno 2022 extra belangrijk? Kunstmatige intelligentie kan tegenwoordig beter en sneller fotorealistisch schilderen dan menig kunstenaar. Een computer-gegenereerd kunstwerk heeft zelfs een kunstwedstrijd gewonnen. De jury zag het verschil niet tussen Midjourney en digitale kunst gemaakt door een mens.

Door deze ontwikkeling wordt authenticiteit steeds belangrijker. Als kunstenaars mogen wij niet verdwijnen, en moeten we juist inzetten op de kracht die ons mens maakt. Een AI-robot kan zich niet laten inspireren door het doodgewone: zijn lokale omgeving. Een robot kan geen praatje maken met een voorbijganger. Maar ik kan zo de polder van Zwolle inlopen. Met mijn schetsboek. Het proces wordt belangrijker dan het eindresultaat.

Als het werk af is, en ik weer wegloop, gaat er wat verloren. De ‘performance’ is voorbij. Is er een manier om het moment en het kunstwerk te koppelen aan de omgeving waar het gemaakt is? Ja! Ik ben (naar mijn weten) de grondlegger van een nieuwe kunststroming: En Plein Air Google Maps Guerrilla Art. (Ja, dit titel kan beter…)

In deze serie maak ik foto’s van mijn tekeningen, in de omgeving waar het getekend is. Digitale toeschouwers zien in één oogopslag: een hand met verfvlekken op de vingers, de tekening, het onderwerp van de tekening en de omgeving waar deze gemaakt is. Door deze foto vast te spelden op de digitale coördinaten van de omgeving, kunnen nieuwe toeschouwers het werk per toeval ontdekken. Net als de voorbijganger dat doet. Mijn profiel op Google Maps is hier te bekijken: https://maps.app.goo.gl/JUmGZLhCu98rKQKn6. De tekeningen staan onder andere hier onder.

Tijdens het schilderen ben ik gespot door de Stentor. Daar is dit artikel uitgerold.

Meads Village, Eastbourne
Carley cottage, eastbourne, england
St. John’s church, eastbourne
Mallorca

Hey Zwollenaar!

Op de hoogte blijven van nieuwe tekeningen van inspirerende locaties in jouw omgeving?


Volg mijn instagram kanaal of abonneer je op mijn ‘beeldbrief’ (nieuwsbrief).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close